11 Aralık 2016 Pazar

Meğer Zerdecal Nelere Faydalıymış


 Zerdeçal hakkında bir yazı okudum ve Türkçeye çevirdim. Çevirince bir reklam yazısı gibi oldu, fazla beğenmeyip, arşive koydum. Sonra Dianne Onstad’ın Whole Foods Companion isimli kitabından zerdeçalı araştırınca, daha önce okuduklarımın pek de reklam olmadığının farkına vardım. Kitapla, sitenin söylediklerini birleştirince bu yazı ortaya çıktı.

MEĞER ZERDEÇAL NELERE FAYDALIYMIŞ...
            Zerdeçal Doğu Hindistan’da yetişen, zencefil soyundan gelen tropikal bir bitkidir. Java, Çin, Bangladeş ve Hindistan’da nemli topraklarda yetişir. Zerdeçalın zencefil gibi toprak altındaki kökü yenir. Zencefile göre daha tatlı, turuncu renkli hafif acı ve kokuludur. Zerdeçal, yıkanır, soyulur, kurutulur ve öğütüldükten sonra piyasaya sürülür.             Zerdeçal (Curcuma longa), kurkum ismi Arapça’dan gelir. Safran veya haspir demektir. Eğer Hint mutfağını denedinizse zerdeçalı mutlaka tatmış ve sevmişsinizdir.
            Zerdeçal ülkemizde daha çok çekilmiş halde bulunmaktadır. Hindistan’da çiğ yenilen bitki, çok nazik, yağlı, biraz biberli, hardalı ya da bayır turpunu andıran bir tat verir. Tazesini tüketince canlanırsınız. Ünlü köri karışımının ana maddesi zerdeçaldır. Yiyeceği adeta ısıtır, belli belirsiz lezzet katar ve rengini sapsarı yapar. Renk vermesi için veya yiyeceğin tadını güzelleştirmesi için tahıl yemeklerine, fasulyeye, acı soslara, krema soslarına ve mayoneze katılabilir. Zerdeçal, çok ucuz olduğu için bazan safran yerine kullanılabilir, fakat tadı çok belirgindir. Eğer kendi köri karışımınızı yapmak isterseniz,  6 yemek kaşığı zerdeçal, 4 yemek kaşığı kimyon, bir yemek kaşığı kakule, bir yemek kaşığı karabiber, bir yemek kaşığı çekilmiş çemen ve bir yemek kaşığı zencefil kullanmanızı öneririz. Bu tarif çok lezzetli ama az acı olacaktır.
            Bu tadı baskın baharat bütün Hint yemeklerinde bolca kullanılır. Kimbilir belki de Hindistan’da akciğer, kolon, prostat ve meme kanser vakalarının en az görülme sebebi zerdeçaldır.
            Zerdeçalın serbest radikallerle savaştığı, hücreleri gençleştirdiği, karaciğeri temizlediği, kalbi koruduğu, vücuttaki iniş çıkışları kontrol ettiği ve beyin faaliyetlerini desteklediği ispat edilmiştir. Bu tesirli baharat iltihap sökücü ve anti oksidantlarla doludur.
Mantar önleyici, safra söktürücü, (kolagog) ve safra üretimini artırıcıdır. Zerdeçal aynı zamanda kanı temizler, solunumla ilgili rahatsızlıklarda yatıştırıcı olarak kullanılır.  Karaciğer fonksiyonlarını artırır, kan devri daimini ve adet kanamalarını düzenler.  Doğum yapmış, kan kaybetmiş kadınlara çok iyi gelir. Vücuda proteinleri sindirmesinde yardımcı olur. Zerdeçal, kişniş ve kimyonla karıştırıldığında karışık karbonhidratları sindirmenize yardımcı olur. Mantar önleyici özelliği olduğu için vücudun içindeki ve dışındaki yaraların iyileşmesine çok iyi gelir. Yaralanma, sıyrılma veya travmatik şişmelerde yarım çay kaşığı zerdeçal, bir tutam tuz su veya tereyağla karıştırıp merhem gibi yapılırsa, etkilenen bölgeye çok faydası olur. Zerdeçaldaki etken madde curcumin denilen sarı pigmenttir. Ve bu madde mantar önleyici ve mikrop kırıcıdır.  Bu madde, eski Hint tıp biliminde binlerce senelerdir kullanılmaktadır. Batı daki tıp bilimi ise zerdeçalı öğrenmeye çalışmaktadır. Zerdeçal modern tıbba uymuş ve sınıfı geçmiştir. Aynı zamanda kardiovascular hastalıklarda kullanılır.  Sindirime yardımcıdır. Zerdeçalın cilde de iyi geldiği ve Hintli kadınların kadife gibi ciltlerini hergün zerdeçal tüketmelerine bağlamaktadırlar.
Çok hayal mi geldi? Zerdeçal hakkında daha neler var bilseniz...  Noradrenalin, depamin ve serotonin seviyelerini yükseltir. Kuvvetli karıştırıldığı zaman, sinir sistemi kimyasallarını düzenlediğinden kendimizi daha mutlu hissederiz.
            Zerdeçalın sinir koruyucu olan özellikleri de vardır, bu aynı zamanda hafızamıza faydalı anlamına da gelir. Yani, bir konu üzerinde odaklanmamızı ve kavrama yetimizi artırmamızı sağlar. Birçok özelliği olan bu baharat yağ metabolizmamızı,  asabi bağırsak sendromunu azaltır, safra akışını düzenler, eklem ağrılarını azaltır ve cildin parlamasına neden olur.
            Zerdeçal Hindistan’da “altın baharat” olarak isimlendirilir. O nedenle geleneksel olarak yapılan düğünlerde zerdeçal kullanılır. Ayrıca dini törenlerde de zerdeçal vardır. Zerdeçal eskiden ayin, törenlerde bereket refah, bolluk ve ruhsal temizlik için kullanılırdı.
            Zerdeçal inanılmaz vücut temizleyici bir baharattır. Yukarda, mantara karşı, mikroba karşı ve bakterilere karşı kullanılabileceğini belirtmiştik. Bu baharat enfeksiyon ve bağışıklık sisteminizin yükseltilmesinde etkili olur. Yoğun vitamin ve mineral içerdiğinden kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.
            Zerdeçalın içerisindeki aktif maddeler yağda çözünür. Bu da zerdeçalın taşıyıcı ve hazmedilebilmesi için mutlaka bir miktar yağ ile tüketilmesi anlamına gelir.
            Hindistan’da zerdeçal bir tür tıbbi ilaç olarak kabul edilir. Zira kullanıldığı tariflerde mutlaka yağ vardır ve böylece çözülme sorunu yaşanmaz. Yağ, zerdeçalın eşlikçisidir.
            Zerdeçal vücudunuza girdikten sonra sindirimi ve gıdaların emilim sistemini etkilemez.

Kaynaklar:
Dianne Onstad, “Whole Foods Companion” Chelsa Green Publishing Company


FOTOĞRAFLAR:
*https://static.wixstatic.com/media/754c1f_cee52e12ef484f1f85e876a4d47f3b00~mv2.jpg/v1/fill/w_600,h_432,al_c,lg_1,q_80/754c1f_cee52e12ef484f1f85e876a4d47f3b00~mv2.jpg

*http://www.ciftcizade.com

* http://lakshyayoga.blogspot.com.tr

Yazarın diğer yazıları: http://www.ayfertuzcuunsal.com/ adresinde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

WELAJANS Web sitesi çözümleri; Sizin de bir web siteniz olabilir. ->>> htt:// www.sitepaneli.net