7 Eylül 2015 Pazartesi

Ağustos ayı ve Füsun sayek etkinlikleri

Dokuzuncu Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri 1-30 Ağustos tarihleri arasında yer aldı. Daha önceki senelerde bir hafta içerisinde biterken, iki seneden beri bir ay boyunca etkinlikler devam ediyor. Bu sene de diğer senelerde olduğu gibi pek güzeldi...

Etkinliğin açılışında rahmetli Füsun Hanım’ın sınıf arkadaşı Dr. Nazım Şuvag vardı. Çok güzel Türk Sanat Müziği parçaları seslendirdi. Nazım Bey çok da espiritüel bir insan, izleyenleri gülmekten kırıp geçirdi. Daha önceki senelerden edinilen tecrübeyle etkinliğin ağırlığı çocuklara veriliyor. Çocuklara çevre bilinci verilmesinin yanısıra, deniz kenarından topladıkları çeşitli kabukları toplayıp boyayarak , çeşitli süs eşyaları da edinmeleri sağlandı.
Sağlıklı Yaşlanma ve Fiziksel Aktivite üzerine konuşan Prof. Dr. Filiz Can pek faydalı bilgiler verdi. Ben gidemedim, ancak eşimden izlenimlerini dinledim, çok faydalı buldum. Filiz Hanım ayrıca herkesin yapabileceği çeşitli ekzersiz hareketleri de göstermiş.
Beraber fotoğraf da çektirdik, Seçil Öztan benim en sevdiğim sanatçılardan birisi... Tiyatro, müzikal, şiir okumak herşey geliyor elinden. Kendisinden aldığım bilgiye göre TRT radyolarında proğram da yapıyormuş.
Seçil Hanım, doğaçlama tiyatro gösterisi sundu. Seyircileri de tiyatronun içerisine çekip, rol yaptırdı.  Bir başka gece ise Şirin Giobbi ve Pınar Gün Topçu ile Bora Ateşyakan’ın piyanosu eşliğinde şiir okudular. Şiirleri o kadar güzel okudular ki, uzun süre etkisi altında kaldım. Bir de Arsuz’un geceleri muhteşem oluyor. Lacivert gökyüzünde binlerce yıldız, bir taraftan mehtap ve Seçil Öztan’ın içinizdeki duyguları harekete geçiren sesi... Bütün bu güzellikler mehtaplı ve yıldızlı gecelerde portakal ağaçlarının altında İskender Sayek Kültürevi’nde yer alıyor. İnsana pek dokunuyor gerçekten.
Seçil Hanım’dan bahsedip de eşi Ekrem Öztan’dan bahsetmemek olmaz. Ekrem Bey de klarinet çalıyor. Çalmıyor, konuşturuyor adeta... Ekrem Öztan’ı her dinleyişimde içim kıpır kıpır oluyor.
Gazeteci Deniz Zeyrek ve eski Bursa Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir’in katıldığı Toplumsal Uzlaşı Kültürü isimli söyleşi iyi ötesi idi. Her ikisinin de konuşmalarını kaydettim. Uygun olursam, kaydımı deşifre edip yayınlamak istiyorum.
Festivalin tam ortasına isabet eden bir Pazar günü burslar yararına opera gösterisi yapıldı. Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği, 18 çocuğa burs veriyormuş. 6 çocuk tıp okumuş ve bu sene mezun olmuş. Opera ve kermeslerden elde edilen gelirle burs sayısını artırmayı planlıyorlardı. Sayek bursunun sadece Hatay doğumlu öğrencilere verildiğini, Arsuz’lu çocukların da özellike tercih edildiğini buraya yazayım. Opera, Arsuz’da River Club denilen Tenis Kulübü’nde yapıldı.
Gece olmasına rağmen hava çok sıcaktı. Ancak, ortam o kadar güzel ve nezihdi ki sıcağın farkına bile varmadık diyebilirim. Fotoğraflarda göreceksiniz saman bendeklerinin üzerlerine örtü açmışlar, kokteyl sırasında isteyenler veya yorulanlar bendeklerin üzerine oturdular. Ben de merak ettiğim için oturdum. O kadar rahattı ki hayret ettim! İkram kısmında Hatay’ın her türlü yerel yiyeceği sunuldu. Daha doğrusu aperatif olabilecek, elimize alabileceğimiz yiyecekler servis edildi diyeyim. Opera da çok başarılıydı. Hande Uçar’ın piyanosu eşliğinde soprano Görkem Ezgi Yıldırım ve Bariton Arda Aktar çeşitli eserler seslendirdiler. Yine yıldızların altında açık havada opera dinlemek pek keyifliydi.
Türküler ve Flamenko Mustafa Erhantarafından seslendirildi. Musta Erhan, Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesinde bağlama hocası. Doktorasını gitar üzerine yapıyormuş, aynı zamanda gitar da çalıyor. Bağlama çalarken bize sadece müzik ziyafeti vermedi, ders de verdi. Yöreleri anlattı ve bağlama ile gitarın ortak yönlerini anlattı. Mustafa Erhan da hiç bıkmadan defalarca dinleyeceğim sanatçılar arasına girdi. Bağlama ile yerel eserler seslendirirken, gitar ile flamenko seslendirdi.
Buraya detaylarını yazmadığım bir dolu tıp etkinliği de vardı. Sağlığımızı tehdit eden çeşitli etkenler konularında detaylı bilgi verildi.
Etkinliğin kapanış konserini Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası düzenledi. Çok güzel klasik parçalar seslendirdiler. Başarılı bir konserdi.
Füsun Sayek Etkinlikleri Arsuz’un ve Ağustos ayının vazgeçilmezi oldu benim için. Etkinlik boyunca çok şey öğreniyorum. Kulaklarım, beynim ve ruhum müziğe doyuyor. Dinlediğim müzikle bilmediğim diyarlara seyehat ediyorum ve pek seviyorum. Prof. Dr. İskender Sayek’e karısını her doğum gününde anarken bizleri de ortak ettiği ve güzellikler yaşattığı için teşekkür ederim.

Yazarın diğer yazıları: http://www.ayfertuzcuunsal.com/ adresinde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

WELAJANS Web sitesi çözümleri; Sizin de bir web siteniz olabilir. ->>> htt:// www.sitepaneli.net