26 Ocak 2015 Pazartesi

Emitt 2015

Yine Emitt vakti geldi ve yine evim yiyecek, broşür ve beynim de bilgi doldu... Emitt, biliyorsunuz Doğu Akdeniz Turizm Fuarı. Türkiye’deki çoğu il ve ilçelerin yanısıra Türk turistleri cezbetmek isteyen yabancı ülkeler katılıyorlar.
Evim yiyecek doluyor, zira Ayvalıklı bir zeytinyağı firması benim gibi müşterileri için Emitt’te stand açıyor ben de senelik zeytinyağı ihtiyacımı oradan karşılıyorum. 



Aslında Fuar alanında birçok zeytinyağı firması var, ancak ben tavsiye üzerine zeytinyağını aldığım bu firmayı diğerlerinden daha çok beğeniyorum. Bu sene erken hasat ve 04 adını verdikleri ürünleri gerçekten çok iyi idi...
Erzincan’da yapılan iyi tulum peynirini İstanbul’da bulamıyorum. Defalarca ismi duyulan marketlerden Erzincan tulum peyniri aldım, hiç birini de beğenmedim. O nedenle fuara gelirlerse bizzat Erzincanlılardan alıyorum. Bir de upuzun bir tandır ekmekleri var, onu da çok seviyorum.
Bu sene, Siirt’ten getirilmiş yabani elma turşusu gördüm, tadına da baktım, ilginç geldi. Turşusunu değil de kurusunu aldım, çay gibi demlenip de içiliyormuş, deneyeceğim.
Çorum’dan getirilmiş leblebiler taze kavrulmuş satılıyordu ve çok lezzetliydi. Çorum, leblebi konusunda çok uzman oldu. Yaptıkları ürünleri çok beğeniyorum.
Özellikle yiyeceklerin satıldığı, birçok ilin yer aldığı salonda muazzam gürültü oluyor! Güneydoğulular yüksek tondan canlı davul çalıyorlar ve ona da gür sesli bir türkücü eşlik ediyor. Karadenizliler başka bir köşede yine canlı en yüksek perdeden kemençe resitali veriyorlar. Bir başka köşede daha başka bir il kıvrak bir halay havası tutturmuş, standa gelenlerle halay çekiyorlar. Tam bir curcuna ve kulaklarınız vasıtası ile beyninizin içine işleyen gürültü meydana geliyor.
İlk girişte genellikle ilginç gösteriler sergileniyor. Önceki gün çocuklardan oluşturulan bir davul/trampet korosu vardı, çok başarılıydı. Dün ise, Silifke halk dansları ekibi vardı. Gövdeleri boyalı iki sanatçı da ayrıca gayet güzel performans sergilediler. Bu sırada Silifke’ye ait küçük paketlere konmuş lokum dağıtılıyordu, ben de aldım ama yemedim. Eşim, minicik kutunun üzerini okudu ki, kutuda yoğurtla yapılmış lokum varmış. Hemen bir parça yedim, ağzımı nasıl bir yoğurt tadı kapladı ki anlatamam. Lokumun içinde yoğurt ne kadar güzel olmuş... Fuarı gezdikten sonra Mersin standına gidip, yoğurtlu lokum yapımcısı Fuat Özsu ile konuştum. Aslen cezerye işinde olan aile, yoğurtlu lokum imal edip, patent almış.Silifke’ye gelenler yoğurdu doğal yapısı gereği yanlarında götüremezken lokumun içine girince rahatlıkla taşımaya başlamışlar. İnternetten satış da yapıyorlar, böylece farklı ürünleri her yere ulaşıyor.
İllerin tarihi geçmişlerinde çeşitli karakterler var. Hatay standında genellikle Roma’lılar oluyor! Çorum standında ise gayet güzel giyinmiş Hitit’lilerle karşılaşıyorsunuz. Bu sene ise Edremit standında Roma İmparatorluğu’nun kurucusu Aeneas ile tanıştım. Gerçekten Aeneas’ın Roma’ya Edremit’ten gittiğini bilmiyordum.
Şu illerin oldukları salonda gürültü olmasa, Emitt vakit geçirilecek şahane bir yer.

13 Çocukların oluşturduğu bando
15 Yunanistan standında tatlı dağıtan hanımlar
20 Körfez ülkeleri
21, 22, 26, 
29 Çorum'da Hititliler...
32 Niksar standında ney tanıtımı
40 Aksaray'ın Akbaş köpekleri
45 Bal tanıtımı yapan arılar
47
51 Bitlis standında harik sanatçısı Haydar Yılmaz
54 Siirt elma turşusu
60 Yerli dokuma
66 Osmaniye fıstığı
69 Nasrettin Hoca'nın eşeği, Akşehir standında
70 Nasrettin Hoca 
77 Rize bezi
81 Halı dokuyan kız
86 Hatay'dan Romalı bir çift!
94 Kemençe
587 Silifke ekibi
589 Roma İmparatoru Aeneas ile
592 Yabancı ülkelerden birinin standı
599 Yoğurtlu lokum imalatçısı Fuat Özsu ile
Yazarın diğer yazıları: http://www.ayfertuzcuunsal.com/ adresinde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

WELAJANS Web sitesi çözümleri; Sizin de bir web siteniz olabilir. ->>> htt:// www.sitepaneli.net