3 Kasım 2014 Pazartesi

Anadolunun Gönül Şefleri

İnsanlar gönülleriyle bir araya gelince ortaya ne güzel eserler çıkabiliyor. Ülkemizdeki tüm Ford Bayilerinin eşleri yörelerine ait tarifler vermişler, Çiya Vakfı Başkanı Musa Dağdeviren danışmanlık yapmış, Erol İğde yönetmiş, Ford Otosan Şirketi de finanse etmiş, hayalimdeki yemek kitabını basmışlar.
Kitabın ismi de pek güzel olmuş: Anadolu’nun Gönül Şefleri. 



Her yöreden bir kaç tarif alıp, yemek kitabı haline getirmek fikri Ford Firmasının Hatay bayisi’nin eşi Elif Ovalı’dan çıkmış. Ford Otosan Şirketi bu fikri hemen benimsemiş ve kollar sıvanmış. “Bir otomotiv şirketinin yemek kitabı basması ne alaka?” diyebilirsiniz. Bu soruyu Genel Müdür Haydar Yenigün çok güzel cevaplamış: Yemek kitabı basma projesi sahip olmaktan onur duyduğumuz, korumak için uğraş verdiğimiz, bizleri biz yapan kültürümüzle ilgili bir çalışmadır. Aslında bu kültürün sadece bir boyuttan yansımasıdır.”
Erol İğde Antakyalıdır. Tanışıklığım onun beni keşfetmesiyle başlar! Evet, yanılmıyorsam Sofra’da yazdığım, Antakya’nın Vakıf Köyünde yapılan geleneksel Meryem Ana günü kutlamasıyla ilgili yazıdan dolayı beni aramıştı. Yemek Kültürüne çok ilgi duyuyor, fotoğraflıyor ve belgeliyor. . Erol Bey’in çıkardığı Hatay Keşif diye aylık güzel bir dergi ve Antakya mutfağını anlatan bir de Yemek Kitabı var. Aynı zamanda matbaa sahibi, o nedenle grafik ve fotoğrafla da uğraşıyor. Yani, demek istediğim çok ortak yönümüz var. Bana bu yazıda kullandığım görselleri de o verdi. Bir de üstüne Elif Ovalı’nın telefonunu istedim!
Elif Ovalı, yüzyıllardır Antakya çevresinde çiftçilik yapan feodal bir aileden geliyor. Yani, yiyeceğimizi ekip, biçiyor Elif Hanım. Yakın bir zamanda erkek kardeşi ile eski bir Antakya evi satın alıp, ürettikleri yiyecekleri satmaya da başlamışlar. Bana, artık fazlaca yetiştirilmeyen bu nedenle kaybolmaya yüz tutan onun “kebbet”, benim “kebbat” dediğim turunçgilin reçelini yapmaktan bahsetti. Telefondaki sesden hissettiğim kadarı ile enerji dolu bir kadın... İşte bu enerjisini, Ford Bayilerinin eşlerini yemek tarifleriyle bir araya getirip, kitaplaştırmaya kullanmış, çok da başarılı olmuş.
Çiya Araştırma Vakfı, Musa Dağeviren tarafından kuruldu. Anadolu’nun Gönül Şefleri kitabındaki fotoğraflardan bazıları Vakfın arşivinden çıkma. Musa Bey’de kitapda yer alan tüm tarifleri gözden geçirip, pişirilebilir hale getirmiş. Gaziantep tariflerini Gaziantep’te Ford firmasının bayii eşleri Aynur ve Tomris Doğaner vermiş. Gayet güzel tarifler, ellerine sağlık.
Sayfada Erol Bey’in çektiği bikaç fotoğraf görüyorsunuz ve kitapta yer alan yemekleri merak ediyorsunuz değil mi? Tariflerin epey bir kısmını inceledim ve çok beğendim. Aralarından seçmek zor. Bursa bayisinin eşi, Ümran Sönmez’in verdiği patlıcanlı kıymalı açma börek tarifini pek beğendim, ilk fırsatta deneyeceğim. Ankara bayisi Bahar Arsln’ın verdiği pirinçli mantı tarifi de beni pek sardı. Antepdeki pirinçli börek içi gibi... Samsun bayisinin eşi İnci Görgülü’nün verdiği Sirkeli yoğurtlu patlıcan yemeğini de pek beğendim ve değişik buldum. Muhtemelen Musa Bey’in eklediği bir Giresun yemeği olan ve ısırganla yapılan yağlaç, ısırgan bulur bulmaz denemem gereken birinci yemek oldu! Gaziantep bayii eşi Tomris Doğaner’in verdiği et sarması tarifi de beni çok heyecanlandırdı. Anneannesinden öğrendiği bu yemeğe ben, Antepli Khanum Kıraçyan Leylekyan’ın yemek defterinde rastlamış, pişirmiştim. Tomris Hanım’ın bu tarifi yaşatmasına çok sevindim.
Kitap hakkında yazılacak çok şey var, ancak en doğrusu alıp okumak ve bizzat denemek. Yemek tariflerini merak edenler, Anadolu’nun Gönül Şefleri kitabı piyasada da satılacağı için edinebilecekler. Kısa süre sonra piyasada olacak. Emeği geçen herkese, maddi olarak destek olan ve kişileri yüreklendiren Ford Otosan şirketine en içten teşekkürlerimi gönderiyorum.
Yazarın diğer yazıları: http://www.ayfertuzcuunsal.com/ adresinde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

WELAJANS Web sitesi çözümleri; Sizin de bir web siteniz olabilir. ->>> htt:// www.sitepaneli.net