Lucille Hamparian, Armen Aroyan vasıtası ile arkadaş olduğum Harput asıllı Ermeni bir öğretmen. Armen’in gurubu ile iki kez Türkiye’ye geldi. Memleketimizi pek sevdi. Ancak, ikinci gelişinde elimizde olmayan sebeblerden dolayı pek mutlu olmadı. Kanada’da yaşıyor. Emekli olmasına rağmen, zaman zaman eski okulunda öğretmenlik yapıyor. Bir hayalim de onu tekrar Türkiye’ye getirip mutlu olmasını sağlayıp, iyi intibalarla kalmasını başarmak..
Lucille ile yolum, Armen Aroyan’ın kitabı için tercüme yaparken keşisti. Lucille, öğretmen ve bilgili olduğu için Armen’in kitabına editörlük yaptı. Türkçeden çevrilmesi gereken metinleri de beraber çevirdik. Daha doğrusu, Türkçe metni ben ona İngilizce okudum, o düzelterek yazdı. Yaptığımız tercümelerin büyük çoğunluğunu benim Armen veya Ermeniler hakkında yazdığım yazılar oluşturuyordu. Lucille böylece benim neler yazdığımı, neler yazmak istediğimi ve nelere meraklı olduğumu gayet güzel öğrendi. Şimdi yeni yazmakta olduğum kitaba zaman zaman editörlük yaparken, zaman da bilgiye ulaşmamı sağlıyor. Beni çok enterese eden konular Lucille’i de enterese etmeye başladı bu nedenle ilginç bilgilerle buluşturuyor beni. Tabii, benim çalışmalarımın bir ucu mutlaka yemeğe dayandığı için Lucille’le çeşitli yemek tarifleri de paylaşıyoruz. O, bana bir tarif verirken, ardından Türkiye’de yediği bir yemeği anlatıp, benden tarif istiyor. Kars’ta bir yerde mercimek çorbası içmişler çok beğenmiş. Mercimek çorbasının ismini filan da bilmiyor, bana aşçının yazdığı çorba malzeme listesini gönderdi, oradan anladım ki Ezogelin çorbasının tarifini istiyor. Bu satırları yazdıktan sonra tercüme edip, göndereceğim.
Ezogelin çorbası aslında bildiğiniz mercimek çorbası. Antepli aşçılar, yemeği İstanbul’da pişirirken ilginç olsun diye, salça, azıcık sarımsak, nane kırmızı biber filan ilave etmişler, ortaya pek lezzetli değişik bir mercimek çorbası versiyonu Ezogelin çorbası çıkmış. 90 lı yıllarda Gaziantep-Adana yolu üzerinde Seç Otobüs firmasına ait bir lokanta vardı. Orada içtiğim Ezogelin çorbası nefis ötesi bir çorbaydı. O günlerde orayı işleten Kadir Maz’a çorbanın niye bu kadar lezzetli olduğunu sormuştum. Maz:”Bacım, lahmacun yaparken eti kemiğinden soyarlar ya... Oradan çıkan kemiklerle Ezogelin çorbasını pişiriyorlar” demişti. Tabii, tarif de etmişti. Ben, defalarca denedim, lezzetli çorbalar yaptım ama, Seç Lokantasının Ezogelin çorbası tadını yakalayamadım! Derken, İstanbul’da Arif Develi ile sırf Erzogelin çorbası için konuştum, zira onun verdiği tarifi Food&Wine dergisine koymamız sözkonusu idi. Arif Bey bana detaylı olarak tarif etti. Mercimek piştikten sonra çorbaya ilave edilecek salça, sadeyağ ile biraz kavrulacak, nane ile biberi en son sarımsakla ilave edilecekti. Denedim, sonuç mükemmeldi... Hem Food&Wine dergisine koyduk, hem de ben kitabıma aldım. Nihayet Seç Lokantasının tadını yakalamıştım... Ayıntab kitabım için, okuyucudan gelen teşekkürlerin en yoğununu Ezogelin çorbası için aldım. Deneyen herkes tad konusunda pek tatmin olmuştu... Şimdi sıra Lucille’de, o da Ezogelin çorbası kulübüne dahil olacak yakında!
8. FÜSUN SAYEK FESTİVALİ BAŞLADI
Füsun Sayek Festivali’nin sekizincisi 1 Ağustos Cuma günü başladı. Kalıcı sergilerin yanısıra bu sene açılan sergiler şöyle:
-Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu’n dan Kartpostallar;
Bir zamanlar Antakya ve İskenderun/ Osman Köker (Fotoğraf Sergisi)
-50 Çizimde 50 İnsan Hali /Yankı Yazgan (Çizim Sergisi)
-İnsanın Aydınlanması/ Sera Uzel (Resim Sergisi)
-Erkmen Böke’nin fırçasından (Resim Sergisi)
-Cumhuriyet Tarihinde Türk Paraları / Süheyl Boncuk Koleksiyonu
2 Ağustos Cumartesi gecesi, İskenderun Belediye Musiki Derneği’nin düzenlediği “Yıldızların Altında bir Yaz Gecesi” isimli konser vardı. Daha çok popüler Türk Sanat Musikisinden oluşan şarkılar izleyiciler tarafından beğeniyle seyredildi. Şef Fatih Özeral’ın boynuna astığı ud ile yönettiği konser 2,5 saat sürdü.
Füsun Sayek Festivali Arsuz Tenis Turnuvası, Arsuz Masa Tenisi Turnuvası, Arsuz Satranç Turnuvası, çeşitli söyleşiler ve konserlerle devam edecek. Ben de elimden geldiği kadar etkinlikleri bu satırlara aktarmaya çalışacağım.
Yazarın diğer yazıları: http://www.ayfertuzcuunsal.com/ adresinde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder