4 Aralık 2013 Çarşamba

Her derde deva olan Nar

Nar mevsimi... Ben de severek tüketiyorum ve hakkında bir dolu şey öğreniyorum. Antik çağlardan beri var olan narın anavatanı İran ve Güney Asya. Zaten, nar kelimesi de Farsçadan dilimize girmiş. İran ve Hindistan’da kurusu da tüketilen bir meyve.


Yurdumuzun zengin arkeolojik kalıntılarına dikkat ettiniz mi? Çoğu kenar süsünde, mozaikte, freskte, mezar stelinde, görebildiğiniz her eserde nerdeyse nar resmedilmiştir. Demek istediğim, biz eski çağlardan beri nar yiyoruz... Amerika gibi çok batıda olan ülkelerde ise yeni bir yiyecek. Geçen gün Alyson Chugerman isimli yazar, New York eyaletinde yayınlanan gazetelerden birinde nar hakkında güzel bir yazı yazmıştı. Yazısında, nar konusunda çeşitli bilim kurullarının yaptıkları araştırmaları yer verdiği için, pek beğenip, tercüme ettim. Doğrusu, yazıyı okumadan ben de narın bu kadar faydalı ve mağrifetli bir meyve olduğunu bilmiyordum. İşte Chugerman’ın yazısı...
Nar, market raflarını yılın bugünlerinde süsler. Çoğu kimse de satın almak ister ama onunla ne yapacağını bilemez. Nar, mitolojide yeri olan antik bir meyvedir. Sanatın, tıbbın ve dinin sembolüdür. Ayrıca, en erken ekilen/kültüre alınmış meyvelerden birisidir. Narın yetiştirilme tarihini M.Ö. 3000 ne kadar götürebiliriz. Hatta, bazı bilim adamları, Ademi Cennetten kovduran meyvenin elma değil, nar olduğu konusunda ısrar ederler.
Nar, bugünlerde, beslenmenlerine dikkat eden yiyecek fanatiklerinin çok rağbet ettikleri bir meyve. İngilizcesi “pomegranate” olan narın Latince anlamı “çekirdekli elma” demektir. Büyük, altıgen şeklindeki meyvenin sadece içindeki çekirdekleri yenebilir. Çekirdekleri tutan, kekre, yenilmeyen zarları vardır. Nar çekirdeklerini bu zarların dışına çıkarmak için çaba sarfetmeniz gerekir.
Normal ölçüde bir nar meyvesinin içinde 600 sulu çekirdek vardır. Bu çekirdekler kapsül şeklinde beyaz bir özün etrafına sarılmıştır. Nar, düşük kalorili, bol lifli, vitaminlidir. Nar aynı zamanda kalp sağlığını destekleyen, kanseri önleyen bitkisel bir ilaçtır. Bazıları canlı dolgun çekirdeklerle çorba yaparlarken, bazıları da çıtır çıtır olsun diye çekirdekleri yeşil salataya eklerler. Kırmızı renkli nar tanelerini fırın yemeklerine, soslara ve dondurmaya koyan kimseler de vardır. Nar çekirdeklerini tabağın ortasına toplu halde koyup, güzel bir dekor da yapabilirsiniz. Bilim adamlarının söylediklerine göre, deri görünümündeki kabuğu, içerisindeki zar ve çekirdeklerle sıkarsanız, antioksidan, vitamin, potasyum, folik asit ve demir ihtiva eden nar suyu elde edersiniz. Nar, bizim yeni süper yiyeceğimizdir.
Narın sadece tadı fevkalade değildir! Besleyici ve iyileştirici bir güç kaynağıdır aynı zamanda. Yapısında çok sayıda sağlıklı, yaşamımız için gerekli antioksidan çeşitleri ihtiva eder. Renal Failure (Böbrek Yetersizliği) dergisinde yayınlanan yeni araştırmalar, nar özünün böbrek hasarlarına iyi geldiği ayrıca böbrekleri zararlı toksinlerden koruduğunu ortaya çıkarmıştır. Nar ayrıca, vücudumuz için gerekli C ve K vitaminin de deposudur.Bağışıklık sistemimizi güçlendiren C vitaminine, her nasılsa yılın bu aylarında çok ihtiyaç duyarız. İhtiyacımızı rahatlıkla nar meyvesinden alıp, depo edebiliriz. Bağışıklık sisteminizin çalışmasına yardımcı olur, yaralarınızı iyi eder, diş etlerinizi destekler, kolajen (kıkırdak tutkalı) ve elastin (sünen lif) üretilmesinde çok faydası olur. C Vitamini demir emilimini kolaylaştırır.Nar çekirdekleri, Nutrition Value.org (Beslenme değerleri) sitesine göre, günlük K vitamini ihtiyacımızın %20 si olan 16 mcg K vitamini ihtiva ederler. K vitamini, güçlü, sağlıklı kemikler oluşmasının yanısıra kanda yeterli pıhtılaşmayı da sağlar.
Food and Function (Yiyecek ve Çalışma) dergisindeki araştırmacıların buldukları önemli gerçeklere göre, nar, kandaki şeker seviyesini düzenler, bedendeki insüline karşı duyarlılığı hızlandırır, iltihaplanmayı azaltır ve içerisinde obesitenin ve diyabet belirtilerinin de dahil olduğu metabolizmadaki çeşitli sendromları iyileştitir. İşte bütün bu özelliklerinden dolayı, nar kilo kaybetmeye yardımcı olabilir.
Çocuklarınıza da nar yedirin. Onların göğsüne birer önlük takarak, üzerlerini ve etrafı batırmalarını engelleyebilirsiniz. Narı nasıl kesmeli? Narı, dört parçaya ayırmak en iyisi. Daha doğrusu, kabuğu üzerinde dört derin çizgi çizmek... Daha sonra elinizle bu parçaları ayırırsanız kolayca koptuklarını hissedeceksiniz.
Alyson Chugerman’ın yazısı bu kadar... Bizde eski bir meyve olması yüzünden çok miktarda narla yapılan tarif var. Onu da bir başka yazıya bırakayım...

Yazarın diğer yazıları: http://www.ayfertuzcuunsal.com/p/yazilari.html adresinde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

WELAJANS Web sitesi çözümleri; Sizin de bir web siteniz olabilir. ->>> htt:// www.sitepaneli.net