3 Eylül 2012 Pazartesi

Defne yapraklarının serüveni


Richmond Times’da Carole Kotkin imzasıyla güzel bir yazı yayınlandı. Bu yazıyı okuyuncaya kadar, Hatay’ın Bityas/Batıayas bölgesinden giden tonlarca defne yaprağının serüvenini bilmiyordum. Meğer, Amerika’ya ihraç ediliyormuş ve orada “Türk Defne Yaprağı” başlığı altında kendi türünü oluşturmuş.

Yazının bir kısmını Kotkin’in kaleminen aktarayım: “Ocağa et veya koyulaşması için bir sos koyunca tencereye mutlaka bir
 defne yaprağı ilave ederim. Yemeği servis ederken defne yaprağını çıkarırım.
Son zamanlarda defne yapraklarının yemeğe ne kattığını merak ettim. Biraz çiçeksi ve baharatlı tadı, et yemekerine; terbiye edilmiş keçi peynirine; pilavlara; rostolara ve hatta pirinç unuyla yapılmış muhallebiye pek yakışıyor.
Defne yaprakları asırlar boyu, şerefin, zaferin sembolüydü. Yunan ve Roma döneminde Olimpiyatlarda kazanılan birincilikler defne dallarından yapılmış taçlarla; saray şairlerinin okudukları şiirler eşliğinde ödüllendirilirdi.
İki çeşit defne yaprağı vardır: Türkiye’den ithal edilen oval şekilli olanı ve diğeri Kaliforniya’da yetişen ince uzun yapraklı olanı... Bunun aroması çok kuvvetlidir ve tıbbi bir ilaç gibi tad verebilir.
Amerika’da defne yaprağı kullanan tüm tarifler Türk defne yaprağına göre verilmiştir. Kaliforniya’da yetişeni kullanırsanız, verilen miktarı yarıya düşürünüz. Eğer bahçenizde efne ağacı varsa, taze yapraklar kuru olanına göre daha fazla aromalıdır, o nedenle miktarı azaltarak kullanmanız önerilir.
Yemeğin her litresi için bir defne yaprağı eklemeniz yeterli olacaktır. Daha fazlası yemeğe koyduğunu diğer malzemeleri acı olarak tadmanıza neden olabilir.
Defne yaprakları kekik, bütün karabiber tohumları, sarımsak ile birlikte bir kese içerisine konularak bazı yemeklere güzel tad verebilir. Yemeği pişirdikten sonra baharat kesesini tencereden almayı unutmayın. Defne yapraklarını ağzı kapalı bir kap veya kavanoz içerisinde karanlık bir yerde 6 ay boyunca tadında muhafaza edebilirsiniz.”
Kotkin, defne yapraklarını kullanmanız için ayrıca bazı tavsiyelerde bulunuyor: 
- Deniz ürünlerini, et ve tavuk pişirirken şişlere birer defne yaprağı takmayı unutmayın.
- Izgara yapıyorsanız, ızgara yaptığınız yiyeceğin üzerine defne yaprağı koyup, o şekilde ateşte pişirin.
- Fırında tüm tavuk pişirirken, içeriine defne yaprakları vr limon dilimleri koymayı unutmayın.
- Fasulye ve pilav pişirirken yemeğin suyuna defne yaprakları koyun.
- Salata soslarını birgün önceden hazırlayıp, içerisinde 24 saat defne yaprağı bekletebilirsiniz.
- Fırında pişirdiğiniz patatesin üzerinde bıçakla yarıklar yapıp, içerlerine efne yaprakları yerleştirin, o şekilde pişirin, servis yaparken yaprakları çıkarın.


Yazarın diğer yazıları: http://www.ayfertuzcuunsal.com/p/yazilari.html adresinde
WELAJANS Web sitesi çözümleri; Sizin de bir web siteniz olabilir. ->>> htt:// www.sitepaneli.net